Bättre utan Mubarak?

tisdag 1 februari 2011

Egyptierna vill ha demokrati, sägs det. Man kräver att presidenten, i praktiken diktatorn, Hosni Mubarak ska avgå. Det låter ju så sympatiskt att omvärlden inte kan komma med invändningar? Själv är jag inte alls övertygad!

Vad många glömmer är att påminna sig om vad som ligger bakom diktaturen. Vad är den hård mot och varför?
I många fall är diktaturer enbart skurkregimer, men inte alltid. I Iran störtades diktatorn, vad hände sedan? Vad hände på Balkan efter Tito? Det finns fler exempel.

Demokrati är normalt sett det önskvärda, men skulle det verkligen bli följden av Mubaraks avgång? Vi har sett demonstranterna ta en paus för att vända sig mot Mecka, ber de om demokrati eller om något annat? Det ligger nära till hands att vad som pågår är en islamistisk revolution, med demokratikravet endast som en oantastlig förklädnad.

Egypten är nämligen det muslimska brödraskapets hemmaplan, och eventuell demokratisering kan sannolikt vara vägen till Shariadiktaur.
Såvida inte brödraskapet finner en kortare och snabbare väg till makten förstås. Vad vi vet är ett de är den största och bäst organiserade oppositionen. Brödraskapet har stort folkligt stöd, tro inget annat!

Förutom att väldigt många Egyptier själva skulle bli lidande, betydligt mer än idag, skulle trycket på Israel öka markant om den sedan några decennier fredlige grannen i väster åter blir den aggressive fienden. Men hela regionen skulle bli om möjligt än mer explosiv än den redan är. Konsekvenserna för både närområdet och faktiskt hela världen är svåra att överblicka.

Mubarak vet vilka krafter som tar över om han tappar kontrollen. Det vet även USA och EU, och detta förklarar varför man tvekar att kräva Mubaraks avgång. Demokrati är bra, när den används för demokratiska syften. Men av två onda ting kan Mubarak visa sig vara det minst onda, om alternativet i praktiken inte heller är demokrati.

DN
SvD

Skriv en kommentar till:
Bättre utan Mubarak?

Din kommentar publiceras först efter att ha passerat min granskning.
Läs min Policy för kommentarer!

Obligatoriska fält är markerade med *


(Visas aldrig)