Diktatorn har fallit, leve diktaturen?

lördag 12 februari 2011

Hosni Mubarak har avgått. Detta var exakt vad det egyptiska folket ville, att bli av med diktaturens ansikte, den högste representanten. Folket jublar över att ha uppnått sitt mål.

Men Egypten är fortfarande en diktatur. Makten tillhör nu i stället militären, samma militär som administrerade Mubaraks makt. Så vad har man uppnått? Krasst har man ännu inte uppnått någonting annat än just detta, att bli av med Mubarak. Så vad jublar man över?

Antingen tror egyptierna att de befinner sig i en process som garanterat leder vidare till demokrati, eller också var man bara så förblindade av hatet mot en enskild man att man missar att det i praktiken inte har hänt något.

Vad kan då potentiellt komma att hända? Egypten kan mycket väl komma att bestå som militärdiktatur, i alla fall under ännu en tid. Alternativt är militären beredd att gå vidare mot demokrati, men den processen är långt ifrån självklar i ett land där ett splittrat folk endast varit enade i hatet mot diktatorn. Det finns gott om sekulära demokrater i Egypten, men hur många vill hellre ha en islamistisk diktatur? Den enda säkra uppgiften är att det är ”en ansenlig andel” av folket.

Den rimliga strategin bör nu vara att under minst ett halvår låta folket fritt forma sina politiska partier utan att för den skull garantera att den militära makten sedan ersätts av en demokratisk dito. Militären bör nämligen överväga att behålla makten om det finns en uppenbar risk att demokrati bara blir en övergångsfas till det Muslimska brödraskapets teokratiska diktatur.

Vi kan bara hoppas på det inte alls uppenbara, att Egypten blir en demokratisk stat. Men om merparten av folket inte är moget för, införstått med, och respekterar demokratins villkor, är en sekulär diktatur att föredra framför en teokratisk. Det bör vilken demokrativän som helst inse, även om det alltid bär emot att behöva välja mellan pest och kolera i stället för demokrati.

DN
SvD

Skriv en kommentar till:
Diktatorn har fallit, leve diktaturen?

Din kommentar publiceras först efter att ha passerat min granskning.
Läs min Policy för kommentarer!

Obligatoriska fält är markerade med *


(Visas aldrig)