Om schull.se

Innehållet

Innehållet
Utformningen

Den här bloggen handlar inte om mig, annat än indirekt. Den handlar i huvudsak om livsåskådning, men inte på det traditionellt tramsiga sättet. Enkla saker blir varken bättre, roligare eller vackrare av att krånglas till. Samtidigt blir inte komplicerade saker enkla genom att man negligerar merparten av dem, de blir bara fördummade. Förfalskning, eller obegripligheter som självändamål, blir aldrig imponerande.

Därmed inte sagt att det jag skriver heller är imponerande, men jag försöker att i stället leverera mina utropstecken eller räta ut frågetecknen på ett ganska handgripligt sätt, helt utan reservationer. Våra livsbetingelser behöver inte vara svåra att förstå, men att förändra den allmänt ingrodda uppfattningen om dem kan vara desto svårare. Om man inte börjar med insikt blir dock förändring omöjlig, oavsett vad det handlar om.

Vad jag vill uppnå är att människor ska börja tänka, och göra det själva, självständigt. Jag är inte ute efter att du ska ha ”mina åsikter”, det vore bara att upprepa det gamla felet ännu en gång. Jag är ute efter att du ska ha dina egna åsikter utifrån att du själv har både observerat och tänkt. Till det behöver du varken mig eller några traditionella ”tänkare”, du är fullt kapabel att kasta av dig den gamla inskränkta traditionen att andra ska tänka åt dig. Jag vill bara hjälpa dig att komma dit.

Mycket kommer att handla om religion, helt enkelt för att den å ena sidan av tradition har stor plats i människors liv och i samhället, samtidigt som den å andra sidan är totalt ogrundad och därför onödig och därtill skadlig. Inom livsåskådning ryms så mycket mer än religion, men den borde alltså inte rymmas där alls. Det är därför det är viktig att skriva fullkomligt oreserverat transparent om den, för att illusionen om dess relevans ska försvinna och intresset för den på sikt ska upphöra. Mänskligheten har helt enkelt kommit längre. Nu behöver bara samtliga komma ifatt.

Du som läser på den här bloggen kanske har den enkla åsikten att jag i något sammanhang eller avseende har fel? Må så vara, att du har den åsikten alltså. Jag är vän av tanke-, åsikts- och yttrandefrihet, så det är helt okej. Men det betyder inte att jag är skyldig dig något. Jag behöver inte bevisa att eller varför jag har rätt i det jag skriver. Den intresserade får helt enkelt verifiera eller vederlägga mina påståenden på egen hand. Det är din sak att bevisa att jag har fel, om du nu anser att så är fallet. Har jag verkligen fel, så reviderar jag mina ståndpunkter utifrån den nya kunskapen, men enbart påståendet att jag har fel är inte ens ett argument.

Jag har (tills vidare) delat in mina texter i kategorierna ‘Artiklar’ och ‘Inpass’.
Artiklarna är någorlunda tidlösa texter som ibland är lite längre.
Inpassen är ofta kortare kommentarer i aktuell debatt.
Jag är väl medveten om att det finns ett antal olika kriterier och benämningar som den akademiskt skadade kan bli otrygg med att jag inte använder, såsom Krönika, Essä, Uppsats, Kåseri o.s.v. Texten är en text, och du får kalla den för vilken typ av text du vill.

Henrik Schullström -10Vem är då Henrik Schullström?
I det här sammanhanget är det ointressant att rada upp fakta om mig som person. Om du bedömer det jag skriver utifrån ett antal etiketter om mig, värderar du inte innehållet i det jag skriver på sina egna meriter. Du får helt enkelt genom det skrivna göra dig bilden av personen bakom. Vem jag är ska inte vara en genväg till om det jag skriver är bra eller dåligt, du ska som sagt tänka själv. Budskapet är viktigare än budbäraren!

Några kortfattade principer jag tillämpar:

• Allt kan och bör ifrågasättas – därför gör jag det.

• Inget – absolut inget – är heligt.

• Jag lyssnar på auktoriteter – inte på auktoritära.

• Jag respekterar bara dem som förtjänar det – aldrig dem som kräver det.

• Utbildning innebär inte nödvändigtvis kunskap eller intelligens.

• Den som hävdar titlar eller meriter saknar som regel argument.

• Att göra sig märkvärdig med att vara obegriplig imponerar inte på mig.

Kontakt: info(snabel-a)schull(punkt)se

Utformningen

Innehållet
Utformningen

Planen var att öppna en webbsida under domänen schull.se för att publicera mina artiklar. Detta är nu gjort. Ursprungligen avsåg jag att göra det på det traditionella sättet, med statiska sidor och länkar. Emellertid har webben utvecklats på så sätt att omfattande webbsidor som ständigt uppdateras bör ha intelligent funktionalitet för att kunna interagera med både läsarna och med den övriga webben, samt för att vara sökbara. Att organisera innehållet i en databas (MySQL) och att preparera sidorna dynamiskt på servern (PHP) blir då en nödvändighet.

Mitt val föll då på bloggformatet, mer specifikt på bloggmotorn WordPress. Vad WordPress erbjuder är inte färdiga lösningar som passar alla. Men vad WordPress erbjuder är möjligheten att skapa en egen lösning utan att behöva behärska all teknik och skriva koden från grunden.

Jag har därför utifrån en ”tom mall” (arkivlänk, webbsida saknas.) skapat min personliga form och delvis även funktionalitet på schull.se. Avsikten har varit att innehåll och funktion alltid går före form, men också att formen ska ge en attraktiv förpackning. Form och färg ska stödja och skapa en behaglig upplevelse utan att ta över. Huruvida jag har lyckats är givetvis till viss del en ren smaksak.

Sidan är utformad för att rymmas på skärmupplösningen 1024×768 pixlar eller högre. F.n. finns bara ”stylesheet” (CSS) för normal datorskärm, men på sikt ska det dels finnas stöd för utskrift av sidor (endast texten, inga menyer) och senare möjligen även stöd för mobiltelefoner/motsvarande små skärmar.

Alla webbläsare ska gå att använda eftersom min utgångspunkt är att alltid följa anvisningarna från W3C. Därför garanterar jag inte funktionen i Internet Explorer, utan rekommenderar i stället att använda någon av följande:

Mozilla Firefox
Opera
Safari

Google Chrome har jag f.n. inga synpunkter, men senast jag testade den var den lika usel som Internet Explorer på att visa text och grafik. Kolla själv!

Synpunkter, förslag eller frågor kan skickas till webmaster(snabel-a)schull(punkt)se.

Om du anser att något kan göras annorlunda eller bättre, och om jag instämmer och det dessutom låter sig göras (jag klarar av det rent tekniskt) är det troligt att jag hörsammar dina önskemål.

Henrik Schullström